Tuesday, November 23, 2010

når gribbene vil melke kua

Blogging, et fenomen så variert og sprikende av karakter at vi like gjerne kunne diskutert hvordan mennesker har en tendens til å samles (utenfor nettet) fordi de enten liker/hater hverandre, liker/hater ett eller annet, eller liker/hater å diskutere.

Det er litt kostelig at noen har lyst til å lage et knippe føringsregler for for blogging generelt. Det er litt som om noen skulle laget en lignede plakat, som både skulle dekke fottballsuporteres framferd mot naboklubben og syklubbers forhold til kongehuset, for å ikke snakke om de etiske problemstillingene rundt å blande sosialt samkvem med økonomisk gevinst i venninnekvelder der en av venninnene er huket inn av en pyramide-scam.

Jepp, det er vanskelig å lage et slikt sett med regler som ikke til slutt reduseres til "det er dumt å være dum mot andre, og tenkt deg om før du gjør noe." For resten tar jo tross alt Norsk lov seg av, slik Heidi Helene Sveen poengterer.

Personlig kan jeg ikke annet enn å tro at fenomener som dette handler om å skape en illusjon om at vi trenger "eksperter" for å lage retningslinjer for noe som egentlig handler om sosial intelligens og vanlig folkeskikk. Og det handler også om at enkelte mennesker der ute har oppdaget at de kan ha dette som jobb og tjene penger på det.

Disse menneskene trenger ikke å være populære hos majoriteten av de som virkelig blogger, for målgruppen deres er jo bedrifter/folk som har oppdaget at blogg kan være spennende for dem, men som egentlig ikke har peiling på hva det er for noe.

Gjennom å ta initiativet til en en slik plakat er Thomas Moen i ferd med å konstruere en illusjon om at han er en slags autoritet på området. Og gjennom plakaten kan han også trygt definere akkurat hva det er han er god på. Og så langt ser det ut som om han kanskje er god på hvordan det er greit å promotere/tjene penger gjennom sosiale medier uten å drite seg ut. Sikkert kjekt å være god på hvis man skal jobbe for folk som trenger råd rundt dette.

Trist for Moen at han ikke lever i et digitalt vakuum der han kunne påstått noe sånt uten konsekvenser. Men ting som skjer på nettet skjer som kjent i virkeligheten også og alle bloggerene som føler seg snurt over at Moen vil kassere inn på å belære dem om god kotyme finnes også i virkeligheten. Og i lille norge er "virkeligheten" ganske oversiktlig og vips vet alle som bruker digitale medier hvem Thomas Moen er og noe om hvorfor det er problematisk at han gjør det han gjør. Som tidvis ex-pat fikk jeg ikke med meg saken før jeg leste Virrvarrs innlegg, .

Flaks for Moen at store deler av hans primære målgruppe antageligvis ikke får med seg så mye av dette og kanskje ikke helt skjønner hvorfor folk blir så sure på ham. Når Moen en gang får ferdig bloggplakaten sin, så kan han sikkert bruke den for det den er verdt, selv om den ikke blir respektert generelt blant majoriteten av bloggerene.

Det er sikkert slemt å si det, men akkurat nå får jeg så jævlig med assosiasjoner til Trine Grung og det er sikkert slemt både mot Grung og mot Moen, men de er jo begge mennesker som lever av å ha peiling på noe, samtidig som de demonstrerer pinlige mangler på forståelse av god Nettiquette.

Nemmen, det virker litt som om noen kanskje har laget noen løse retningslinjer før liksom...

No comments: