Friday, October 15, 2010

Vann er ikke en vare!

Kan du tenke deg en virkelighet der du ikke har råd til vann? En virkelighet der du bor like ved en diger vannledning, men må gå uten rent vann hygiene, mat og tørst. Hvis du bare kunne betalt ville de koble deg opp, men nå kan de kaste deg i fengsel eller det som verre er om du prøver å "snike" til deg noen dråper i desperasjon.

For oss her oppe i nord kan det kanskje høres litt Mad Max ut, men slik er det altså for utrolig mange mennesker i diverse uland. Inspirert av vestlig markedsøkonomi og egen grådighet har mange land privatisert vannverkene sine. Nå skal jeg ikke være urettferdig, en av grunnen til at disse landene valgte som de gjorde var nok delvis ut av et genuint ønske om å bedre tilgjengeligheten og effektiviteten. Det er bare så synd at det bare blir mer tilgjengelig og effektivt for de som kan betale for det.

En av de som kan betale for det er Coca Cola, og det er for såvidt sant at de bringer arbeidsplasser og muligheter, men er det virkelig verdt prisen? De store bedriftene skaper ikke virkelig verdi, de skaper bare en illusjon av verdi basert på hvor stor tillit vi her til dem. Pengene finnes egentlig ikke.

Og nettopp dette er det som går meg på nervene for tiden:

Pengene finnes egentlig ikke.

Atså, papiret og metallet finnes, men "pengne" er ikke egentlig der. Jeg lengter etter en vår tids Nietzsche som kan erklære pengene død, det gjør nemlig ikke noe fra eller til om jeg erklærer det på denne bloggen.

Pengene finnes altså egentlig ikke, men disse menneskene gjør det i aller høyeste grad. Jeg kan strekke meg langt og inngå at de voksne kanskje kunne gjort ett eller annet drastisk for å komme seg bort ifra situasjonen (mange har prøvd og feilet, mange er for slitne til å klare det), men det samme kan ikke sies for barna. Enten får korporasjonene innrømme at de ikke bryr seg om fattige barn lever eller dør, eller så får de begynne å ta konsekvensene av hva det betyr å bry seg om akkurat det.

Vann er ikke en vare. Ja det koster "penger" å legge vannledninger, vedlikeholde og administrere, og ja, hvis det ble nasjonalisert så ville folk likevel betalt gjennom skatt og avgifter. Og det skal nevnes fordi det er sant, mange land har ikke stabile nok stater til å kunne være ansvarlige for et velfungerende vannsystem over tid. Jeg nekter imidlertid å gå med på at det ikke finnes en bedre og mer rettferdig løsning.

Jeg er blant annet overbevist om at det i de alle fleste tilfellene vil gå bedre over tid om vannverkene tilbakefaller til statene. Jeg er også overbevist om at ting ville blitt bedre om det ble drevet lokalt og i mindre skala. Dessuten tror jeg det er på høy tid at lokal befolkning får råderett over vannet som befinner seg på grunnen deres. det må være lov til å protestere på at coca cola pumper opp alt grunnvannet i det minste.

3 comments:

Mary said...

hei Martine!

Gunstige tanker! Om pengenes død les Baudrillard. Han skriver at pengene er "simulakra", det vil si et symbol hvor det ikke lenger står noe bak.

Guri said...

Det er vanskeleg det med naturressursar i land utan fungerande styresmakter. Kanskje hadde det vore best om det fans ein internasjonal non-profit organisasjon som kunne hjelpe dårleg fungerande land med vanndistrubisjon til landet fekk betre fungerande styresmakter? Hm.

Martine Votvik said...

Det kunne kanskje fungert, men jeg tror forvaltningen burde frontes av lokale folk. Og det måtte vært en ordning med en klar plan for gradvis overlatese av tjenesten til landets stat.