Sunday, January 4, 2009

Gaza blør, hjertene våre blør, hjernen min blør...

Ansvaret for krisen? Hæ? Hvor banal og historieløse kan folk bli. Det finnes ikke et eneste levende individ i hverken Israel eller Palestina per i dag som har «ansvaret for krisen.» Og skal man se nærmere på historien bak krisen kunne vi like så godt boikottet Storbritania, eller oss selv for den saks skyld. Norge ville nemlig ikke ta i mot jødiske flyktninger etter krigen, ingen europeiske land var noe særlig innstilt på det heller. Dette på tross av at de såkalte «jødiske flyktningene» like så gjerne kunne bli kalt europeere etter flere generasjoners opphold i europeiske land.

Jeg leser at israelske fly dropper flygesedler der de oppfordrer Palestinerene til å trekke sørover, og jeg spør like hoderistende som avisen, «hvor i all verden er det meningen de skal dra?» Gaza er jo omtrent hermetisk lukket om man ikke er norsk statsborger på vei ut. Men også dette minner meg om fortidens synder. Hvor skulle jødene dratt hen da? For drøye femti år siden hadde de ikke mange valg og verdens(vestens) interesse om å «jage» dem til Israel var betydelig.

Og fant den nyfødte Israelske staten i sitt pure gavmildt gitte nye gamle fedreland? Jo de fant seg kringsatt av enda flere som helst skulle sett at de bare hadde blitt gassa ihjel først som sist. Lille nye Israel hadde ingen grunn til å forvente hjelp fra Europa om de skulle bli angrepet på ordentlig, så da gjaldt det å vokse seg så stor og stygg så fort som mulig. USA pøste penger og våpen i dem over en lav sko. Men dog, USA gjorde jo det med mange andre også, riktignok i mindre skala om ikke med heldigere resultat.

Det er ikke vanskelig å forstå Israel logisk nå heller, men det betyr ikke at jeg tror det de driver på med er særlig klokt, eller forsvarlig på noen måte.

Det er bare det. Jeg nekter å demonisere den ene siden her. Hva er galt med hodene til folk, er de så skada av gørr fra hollywood at de automatisk kategoriserer den ene siden som skurken og den andre som, hva? Helten? Det fører til absurde utsagn som at «jødene har glemt holocaust.» Hva mener de? har «underdog'en» glemt hvordan det er å være «underdog»? Er det skam på de historieløse jødene nå?

Om en tyder dagenes herjinger på at «jødene» er alt annet enn historieløse. De lever i en verden der deres utryddelse er en faktisk mulig utgang av en konflikt, de har opplevd det før, for å være litt banal på slutten. Så hva gjør en når en husker hvordan en hel verden stille bivånet ens nedgassing i flere måneder før Tyskland endelig foretok seg noe virkelig upopulært? Jeg vet hva jeg ville gjort, og jeg ville ikke spurt først heller.

Jeg sitter hjemme med influensa og er gørr ulykkelig over å ikke ha kommet meg på noen av demoene. For jeg hater Israel så intenst akkurat nå at det beste ville vært å skrike raseriet av meg.

Sluttstreken i hele denne krigen er som alle andre kriger for meg: «barn blir drept.» Og akkurat nå driter jeg i hvem som har ansvaret, jeg vil bare vite hva som skal til for å slutte: «barn blir drept». Kanskje Hamas burde skjerpe seg og ofre seg for det Palestinske folket, jeg driter i moral, detaljer og politikk, vi kan snakke seriøst etter at den pressende saken har blitt håndtert: «barn blir drept.» For Israel rullet inn i dette like seigt et jordskred, de kommer ikke til å stoppe opp tenke seg om og slutte.

Så noen må ta fingeren av avtrekkeren først. Og om den store fyren er loka på syre, så får den lille fyren prøve å jenke seg for øyeblikket og se situasjonen an.

7 comments:

Anonymous said...

"Hva er galt med hodene til folk, er de så skada av gørr fra hollywood at de automatisk kategoriserer den ene siden som skurken og den andre som, hva? Helten?"

Da er spørsmålet: Er den parten som aktivt prøver å drepe både sine egne og fiendens sivile like lite "skurk" som den parten som prøver å både beskytte sine egne sivile og begrense sivile tap på den andre siden?

Martine Votvik said...

Prøv å utvid horisonten din litt da, de fleste har en forståelig agenda bare man graver litt. Så kan man være så uenige man vil, men verden blir ikke bedre av at man demoniserer folk.

Martin said...

Her er mine tanker om saken om du har lyst å lese: http://tankekorset.com/2008/12/mens-vi-holder-pusten-og-venter-pa-utfallet/

Du er gjerne ikke enig i alt, men jeg deler uansett din oppgitthet og tristhet over det som skjer. Jeg liker din ærlige måte å skrive på, men det er ikke vanskelig for meg å "demonisere" Hamas..det de står for er helt forkastelig. Synet på jøder, synet på kvinner, synet på de som ikke er muslimer, menneskesynet.

Men det finnes moderate krefter blant palestinerne som Israel er helt avhengig av å samarbeide med. Som Mahmoud Abbas, som selv kritiserte Hamas for det som nå skjer på Gaza. Jeg håper at palestinerne forstår at de må støtte moderate krefter ved sitt neste valg (som kanskje kan bli tidligere enn forventet), og at også israelerne ved valget som kommer snart, stemmer på venstresiden i israelsk politikk. På den måten får man mest sannsynlig fjernet flere israleske ulovlige bosettere enn med en høyredominert regjeringskonstellasjon.

Martine Votvik said...

Martin-
Du sier at det ikke er vanskelig for deg å demonisere Hamas, vel den annerkjennelsen er et godt utgangspunkt for å gjøre noe med det. Det er også et godt utgangspunkt for å forstå hvorfor det er lett for andre å demonisere Israel. Denne posten er et forsøk fra min side på å komme mitt eget trange perspektiv til livs, kanskje du burde prøve å skrive noe lignende fra Hamas' side?

Martin said...

Jeg kan nok ikke slutte å "demonisere" Hamas, for det mener jeg bare har med grunnleggende sunn fornuft å gjøre.Hamas sitt menneskesyn er fullstendig forkastelig. MEN Hamas ville inngå våpenhvile (vel midlertidig i hvert fall) med Israel HVIS Israel hevet blokaden som førte til at nødhjelp ikke fikk komme inn i Gaza. Jeg synes det var patetisk av Israel å takke nei i dèt tilfellet, selv om jeg generelt sett synes man ikke skal forhandle med ekstreme islamister. Men det er noe med at av og til må man kanskje fire på prinsippene om man ser det kommer uskyldige til gode. Jeg kommer nok til å skrive mer om konflikten jeg også ganske snart..

Anonymous said...

Martin:

"MEN Hamas ville inngå våpenhvile (vel midlertidig i hvert fall) med Israel HVIS Israel hevet blokaden som førte til at nødhjelp ikke fikk komme inn i Gaza."

Har du kilder på at Israel ikke slapp nødhjelp inn i Gaza?

I følge Israel er det Hamas som hindrer nødhjelp i dag, siden de både har sperret grensen til Egypt, og peprer grensen til Israel med skudd.

Philip I said...

The world should listen to this wise Israeli.