Saturday, March 26, 2011

Hva er det små jenter er laget av?

Jævla dualitetskultur.

Jeg er så drita lei av å høre "jente" eller "småpike" eller "kvinne" bli brukt som skjellsord som betyr "svak", "feig" og "sippete". Vet dere egentlig noen ting som helst om hva små jenter er laget av?

Små jenter før puberteten er ikke stort forskjellig fra gutter hverken fysisk eller psykisk, faktisk viser flere studier at jenter vokser rakere, har mer robust immunforsvar og tar til seg kunnskap raskere. Dette er riktignok før puberteten, etterpå jevner ting seg mer ut. Menn er statistisk sett sterkere enn kvinner og kvinner har fremdeles bedre immunforsvar samt bedre utholdenhet og høyere smerteterskel, (eller anderledes smertereseptorer, potato, potato).

Så voksne kvinner er en ting (awesome), men små jenter er beintøffe.

Selv var jeg litt engstelig som barn, men det hindret meg ikke i å klatre opp i de høyeste trærne, leke med fyrstikker(mer sier jeg ikke om den saken) og le når jeg falt på sykkelen og skrubbet meg opp. I tillegg måtte jeg utstå det sosiale minefeltet andre jenter utgjorde for sånne som meg som ikke var like sosialt oppvakt som gjennomsnittet.

Og i tillegg måtte jeg som alle jenter forholde meg til verden rundt meg som fortalte meg at jeg var et annenrangs menneske. Når omtrent alle måter gutter rakker ned på hverandre har med femininitet å gjøre og du kan bli utestengt fra lek bare fordi du er ei jente. Til og med voksne kan be en gutt om å manne seg opp og ikke være ei sippete jente imens du står rett ved siden av. Skjønner de ikke hva de gjør med selvbildet vårt? Og så ser du på hvordan voksne behandler hverandre og jenter plukker raskt opp at det er deres eget ansvar om noe slemt skjer med dem.

Jenter som er litt mer sosialt oppvakte enn det jeg var plukker vel også opp at de kan spille på (imaginær) svakhet for å få fordeler, men det er også med det underforstått at det alltid er voksne og særlig menn som er kilden til makten deres.

Men de jentene, før de kommer i puberteten, er også like sterke, fryktløse og skarpe som en hvilken som helst jevnaldrende gutt. Og etter puberteten er de også like fryktløse og skarpe om enn ikke like sterke. Skjønt de som holder seg i form lett er sterkere enn mange menn som ikke gjør det samme.

Vi fortjener visselig ikke å være selve symbolet på ynkelighet og skam.

Og nå har jeg ikke en gang sakt noe om hvor usselt det er å rakke ned på folk i utgangspunktet. Vil dere snakke om kvinners svikerske ryggstikkeri, hva med hvor jævla usselt det er å kalle en liten gutt ei jente, eller en homo for den saks skyld. Ikke bare bygger det i opp under den gryende forståelsen hans om at det er noe stygt og skammelig, men du stikker ham også på det såreste punktet, behovet for gruppetilhørighet. Mennesker er noe piss noen ganger.

6 comments:

Mari said...

Hvis du ikke allerede kjenner til den så anbefaler jeg Dar William's 'When I Was A Boy' (album: The Honesty Room)

lise said...

Ikke la andre definere begrepene, gjør det selv!

Martine Votvik said...

Mari -
Takk for tips!

Lise -
Jeg trodde det var det jeg gjorde?

Anonymous said...

Jøss, så sint.

Tenke selv gjør man også, og innsikten er ikke sandblåst blank i ei A4-ramme.

...slike piker liker vi.

Mammadamen said...

Har lest dette innlegget flere ganger (fordi jeg håper på et nytt, kanskje;). Uansett, herlig lesing. Sint er bra!

God helg fra Karianne:)

Martine Votvik said...

Takk Mammadamen, det var hyggelig å høre :)