Wednesday, September 16, 2009

Spenol, er det like uskyldig som du tror?

Spenol er den klassisk kjedelige fuktighetsgivende hudkremen. Orginalt utviklet for å pleie såre kujur, derav navnet, og etterhvert invitert inn på baderommet hos budeier, fattigslige småbarnsmødre og kvasihippier.

Kjekt, den er utviklet for jur på kyr som melkes mye, da kan den umulig være giftig eller helsefarlig eller hva? Bortsett fra litt gneldring på forumer rundt om kring om at den er kjip for uren hud fordi den tetter igjen porene og sånn, og litt bekymring for parabener, kunne jeg ikke finne noe stygt sagt om produktet.

Ved første titt på innholdsfortegnelsen virker listen kort, men når jeg lister dem opp for meg selv blir det en del alikevel:

Aqua
Paraffinum Liquidum
Stearic Acid
Palmitic Acid
Propylene Glycol
Triethanolamine
Cetyl Alcohol
Glyseryl Stearate SE
Cera Alba
Methylparaben
Propylparaben

Og ikke så mange ting jeg egentlig vet hva er, bortsett fra aqua, selv om google prøver å forvirre meg her.

Jeg er driver jo å kliner denne gugga i ansiktet hver eneste dag, så det hadde jo vært litt greit å vite hva den egentlig er laget av og hvorfor. Selv om mange av tingene høres litt mystiske ut kan jeg kanskje gjette meg til hva de betyr? Deretter vil jeg ta nettet til hjelp for å snuse ut hva som skjuler seg bak den fancy latinen.

Aqua:
Selv om google påstår dette er en dansk poppgruppe, velger jeg å tro på magefølelsen som heller mot at det egentlig er vann. Vanlig kjedelig vann, sannsynligvis ganske sterilisert og renset. Om det ikke bare fulgte med en av de andre ingrediensene oppi.
Aqua = OK

Paraffinum Liquidum:

Med litt godvilje blir dette til "flytende paraffin". Spesifikasjonen virker unødvendig siden paraffin er flytende i utgangspunktet men dog. Dette er i bunn og grunn det samme som Vaselin, et biprodukt av råoljeproduksjon. Det blir også omtalt som mineralolje, og viser seg å ha et rykte på seg for å føre til akne og andre ufinheter for huden.
Paraffinum Liquidum = OK, selv om det er knyttet til oljeutvinning.

Stearic Acid:

Dette høres ut som stearinsyre, og en svensk wikipedia-artikkel bekrefter antagelsen. Den engelske artikkelen mer mye mer utfyllende og forteller meg at dette stort sett produseres av dyrefett, som talg :P Æsj, ikke lite kult å smøre seg i trynet med ting jeg ikke spiser av politiske årsaker :P Heldigvis opplyses det at syren også utvinnes fra kokkosfett. Lurer på hvor stearinsyren i spenolen min kommer ifra.
Stearic Acid = Litt tvilsom, mest fordi det ikke opplyses om hvordan stearinsyren er produsert.

Palmitic Acid:
Kanskje dette er palmesyre? Eller syre utvunnet fra den sure svetten i håndflatene til bitre slavearbeidere? Wikipedia forteller meg at det mest sannsynlig er utvinnet fra palmeolje. litt videre lesing og søking forteller meg at dette kanskje er en mer spennende ingrediens enn man først skulle tro. Ikke bare er det en av hovedingrediensene i Napalm! Det er også påvist kreftfremkallende og farlig for nervesystemet! Riktignok i større doser en det som finnes i spenolflasken. Men alikevel...
Palmitic Acid = Tvilsom, ikke bare er den litt skummel for kroppen, den har stygt rulleblad i krigføring også!

Propylene Glycol:

Jeg er litt blank på hva dette kan være for noe, bortsett fra at det er et slags alkohol. Mon tro om det er bra for avholdsfolk som meg? Via wikipedia og andre virker det som om denne er tilsatt for å virke som løsemiddel for andre ingredienser i kremen. About.com kan fortelle om en viss kontrovers i forbindelse med denne, men de får det til å høres ut som en missforståelse.
Propylene Glycol = OK? Litt skummelt med løsemidler i fuktighetskremen.

Triethanolamine:
Jeg vet da pokker hva dette høres ut som, men det kan virke som det er en tre av det i hvert fall. Wikipedia forteller meg at denne (poppulært kjent som TEA) er vanlig å bruke for å gjenopprette PH-balansen i kosmetikkprodukter. Kjekt med noe basisk etter all syren over. Det opplyses om muligheten for at det kan brytes ned til et veldig kreffremkallende stoff. Men det skal visstnok ikke være så vanlig. Puff :) Dow.com opplyser dog i en nedlastbar pdf om at utslipp av dette er en betydelig miljøtrussel.
Triethanolamine = Tvilsom, kjekt med ph-balanse, kjipt med kreft og miljøskader.

Cetyl Alcohol:
Enda et alkohol! Skal fyllefesten ingen ende ta? Riktignok viser det seg å være et alkohol som antar en voksaktig flakete konsistens i romtemperatur. Ingrediensen har en tvilsom fortid som utvunnet fra hvalspekk, men produseres stort sett fra palmeolje per i dag. Den fungerer som fortykkningsmiddel og emulgator. Jeg må helt tilbake til aqua for å finne noe som ser mindre farlig ut.
Cetyl Alcohol = OK

Glyseryl Stearate SE:
Jeg tenkte meg at dette hadde noe med glyserol å gjøre og jeg hadde rett. Dette er nemlig en blanding mellom glyserol og stearinsyre. Wikipedia beskriver det som et odørløst, søtsmakende, flakete pulver. Det brukes på samme måte som Cetyl Alcohol som emulgator og fortykkningsmiddel, samt som antiklumpemiddel. Det skal også virke mykgjørende på huden i følge flere treff på google.
Glyseryl Stearate = OK, selv om jeg trodde vi hadde nok stearinsyre fra før.
Cera Alba:
For et mystisk navn, dette må jo være et ekstrakt fra en eller annen eksotisk plante? Ok her tok jeg litt feil, dette er helt ordinær kjedelig bivoks. Eller bleket bivoks da, om man skal være nøye på det. Visstnok bleket i sollys, veldig naturlig og fint. Desverre er det ikke like fint for alle, Marianne i kommentarfeltet har opplyst meg om at ganske mange er allergiske mot Cera Alba. Ikke like greit som jeg trodde med andre ord.
Cera Alba = OK, dette er like trygt, om ikke tryggere enn Vann. Så lenge du ikke er alergisk da :(


Methylparaben:
Så var det den første av disse fryktede parabenene. Methylparaben er sjarmerende nok et soppmiddel, brukt for å forlenge holdbarhetstiden til kosmetikk og lignende. Men hva er egentlig et paraben? Og hvorfor er folk skeptiske til det? Kan virkelig noe som "kan" utvinnes fra blåbær være skadelig for deg? Livestrong.com har lettlest informasjon. Skin deep er heller ikke særlig imponert over sikkerheten. Hovedbekymringen med parabene er at de kan ha østrogenlignende effekter når de taes opp gjennom huden, og har kommet dårlig ut i undersøkelser om brystkreft. Nå står riktignok Methylparaben ganske langt nede på innholdsfortenelsen, så vi får håpe det er lite av det :(
Methylparaben = Tvilsomt, ikke lett å finne noe fint sakt om dette :( Men jeg er jo glad for at jeg slipper sopp i kremen.

Propylparaben:
Enda ett konserveringsmiddel antar jeg, og jeg får rett. Ellers er bekyrmingene rundt dette mye det samme som de over, bare at det antageligvis er litt mindre Propylparaben og derfor er det sikkert litt mindre farlig i dette tilfellet også.
Propylparaben = Tvilsomt, og hvorfor trenger vi det? Var ikke Methylparaben nok?


Alright!
Dette ble utrolig mye mer omfattende en jeg hadde trodd, og likevel er det jo så overfladisk at det er til å grine av. Det jeg har lært mest av alt er hvor utrolig mye informasjon og mangel på informasjon som kan skjule seg bak en tilsynelatende kort innholdsfortegnelse på et produkt jeg har brukt siden jeg ble født og trodde var like sikkert som vaselin.

Spenol er hverken så kjedelig eller så uskyldig som jeg trodde i utgangspunktet, men det er likevel den beste fuktighetskremen jeg har prøvd så langt. Og jeg tviler sterkt på at jeg kan finne kremer med mindre ingredienser blant mer kommersielle produkter.


------
Andre som skriver om spenol:
Tordenlill: Spenol for spener og jur og Kløver vaseline, fortsatt en bestselger?
e24: Kjemper om spenol-milioner
Lorraine Hilton: Er jeg bare heldig?
Hannoveraner13: Spenol?

Blogglistenhits

16 comments:

Marianne said...

Bivoks er skikkelig kjipt for allergikere. Det er mange som overhodet ikke tåler bivoks, og det går an å utvikle støgge allergier mot det. Men "noen" og "går an" er begge ganske upresise. Det er jo "mange" som er allergiske mot aloe vera også, og det er like presist med "mange" som med "noen".
Forøvrig er kjemi artig, og alle har godt av å lære litt mer kjemi. Kjemi har aldri skadet noen, og jeg føler meg som regel 100% trygg på hva diverse kosmetikk inneholder. Og hvis jeg begynner å tvile, så holder jeg meg unna, for da er det faktisk tvilsomt og/eller obskurt.

Guri said...

Haha, til og med bøndene har vel stort sett slutta med å bruka spenol. Og eg er ganske sikker på at spenane til kyr og ansiktshuda til folk ikkje treng heilt det same uansett;)

Forøvrig brukar eg i alle fall ikkje vasislin. Æsj :p

Guri said...

Vasislin? Haha, eg er veldig god i norsk, openberrt...

Martine Votvik said...

Marianne -
Hm, dette er bra informasjon, jeg skal innkorporere det i bloggposten!

Martine Votvik said...

Guri -

jeg ville nok ikke brukt spenol om det ikke hadde gitt gode resultater. Jeg liker at det er en fet krem, som likevel ikke stivner oppå huden. Påføringen om morgenen varer hele dagen. Dessuten er den billig og det er ett eller annet herlig retro med embalasjen :) Jeg er jo en liten kvasihippi :)

Men hvorfor bruker du ikke Vaselin?

Synline said...

Et par kommentarer i forbifarten ...

For det første; jeg syns jammen ikke du unner deg mye luksus når du går for Spenol i ansiktet. Vi har mye annet fint å velge i på apoteket, både fete og lette kremer. Med og uten parabener også, faktisk ;)

Ellers syns jeg denne siden er fin for å holde styr på alle ingrediensene som finnes i kosmetikk : http://www.cosmeticscop.com/cosmetic-ingredient-dictionary.aspx

Og til slutt; alkohol er ikke alkohol i betydningen sprit (av det slaget man drikker eller tørker ut huden med)
Alkoholer er en kjemisk gruppe og må ikke forveksles med etanol eller metanol (som også er alkoholer riktignok).

Et veldig godt råd avslutningsvis må derfor være: Spør om råd på apoteket! ;)

Martine Votvik said...

Oi, en apoteker?
Jeg har prøvd utrolig mange forskjellige kremer opp igjennom livet og spenol er vel gjevn over den jeg har vært mest fornøyd med på alle områder.

Jeg har funnet noen dyre spesialkremer jeg liker bedre, men jeg er en fattig student blitt så da må man prioritere litt.

Jeg synes ikke synd på meg selv når jeg har funnet noe som både er billig og som oppfyller kravene jeg har til slike ting.

Apropos alkohol, joda jeg oppdaget det da jeg lette etter informasjon og jeg husker jo også en del fra kjemien på skolen.

Kathleen said...

Uæh, jeg har jo og spenol i trynet hver dag. Men uansett tror jeg ikke spenol er tvilsommere enn andre hudkremer.

Martine Votvik said...

Ikke sant :)

Men jeg ble litt overasket over hvor mye forskjellig som var oppi den uansett. :)

snusmumriken.wordpress.com said...

Heisann. Av og til får jeg for meg at jeg skal kjøpe noe annet enn spenol, og så går jeg på et parfymeri og gnører på ett eller annet styggdyrt produkt.

Men så kjennes det ut som om jeg har ei slags hinne i fjeset. Er det eksklusivt å ha ei hinne i trynet, montro?

Martine Votvik said...

Jepp akkurat sånn hinne som du snakker om får jeg av de fleste ansiktskremer også, det var en som fungerte bra, men den kostet jo 600 kroner per tube og dermed er den jo 100 ganger dyrere enn spenol :P

Vurderer av og til SH-krem fra apotektet fordi jeg er vant til den fra jeg var barn, men den er jo ikke helt billig den heller.

Anonymous said...

Hei!

Har brukt Spenol i MANGE år, men synes ikke den gir meg samme virkning lenger? Har de endret på noe i innholdet kanskje? Synes den er endret... Plasten i tuben var i alle fall mye tykkere i en jeg kjøpte

Martine Votvik said...

anonymous -

Oi, der fikk du meg nysgjerrig på å undersøke om de faktisk har forandret på den.

Men, en annen forklaring på at spenol virker anderledes nå etter flere år, kan muligens være at huden din har forandret seg. Huden har en tendens til å gjøre det når en blir eldre, den blir skadet av solen, tynnere og tørrere og sikkert mye annet jeg ikke har peiling på.

Anonymous said...

Googlet spenol så kom denne bloggen opp. Tenkte bare å tipse om en annen blogg som også har skrevet om det. Der er det litt å lære om innholdet til spenol :)

http://okobaby.blogg.no/1266006821_bruk_spenol_hvis_du_h.html

Anonymous said...

"Anonymous said...
Googlet spenol så kom denne bloggen opp. Tenkte bare å tipse om en annen blogg som også har skrevet om det. Der er det litt å lære om innholdet til spenol :)

http://okobaby.blogg.no/1266006821_bruk_spenol_hvis_du_h.html"

Artikkelen i okobaby er kjemisk fri for dokumentasjon. Den inneholder en rekke påstander om farligheten til ingrediensene i spenol, men ingen - INGEN - dokumentasjon.

energinyter said...

Heia Martine, fin blogg du har her - antakelig den beste i sitt slag med opplysninger om hine og hint.

I forhold til parabener, har du nå fått mistankene dine litt mere synliggjort etter at de nå har forsket dypere på dette.

I en ny (24.mai 2012) forskningsartikkel på articles.mercola.com finner du masse nytt om dette som du nok bør skrive litt mere om. Her er lenken til denne artikkelen:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/05/24/parabens-on-risk-of-breast-cancer.aspx?e_cid=20120524_DNL_artNew_1