Saturday, August 15, 2009

Likestilling i valgkampen???

Tidligere i uken reagerte jeg spontant da Anne Bitsch klaget over mangel på likestillingsfokus i valgkampen og disket opp med et veddemål for å gjøre det litt mer spennende. Hvis norske partier ikke tok opp noen likestilingsspørsmål før helgen skulle jeg barbere den ene leggen. Så ville det i det minste bli likestilling ett sted.

Derfor har jeg fulgt litt nøyere med i nyhetene denne uken, uten hell kan man vel si. Jeg begynte å tråle nettavisenes arkiver i håp om å finne noe halvgodt ett eller annet sted. Så langt er dommen klar, leggen må til pers :(

Nuvel, likestilling har faktisk blitt brakt på banen av én norsk politiker denne valgkampen og det smerter meg nesten å innrømme at det er snakk om Siv Jensen. Jensens 40årstale til seg selv rakk nemlig å rote tilstrekkelig i mudderet til at en rekke AP-kvinner gikk sammen for å skrive et motsvar, som Jensen motsvarte tilbake. Deretter merket jeg dessverre ikke mer til dette så absolutt dagsaktuelle spørsmålet. Hvordan oppnår vi likestilling? Å fjerne det fra partiplanene er et spekulativt tiltak, men FRP vet sikkert hva de gjør...

Bortsett fra dette har det også vært en annen delvis partipolitisk og delvis likestillingsaktig sak oppe i media i det siste. Nemlig boken "Skapsprengeren" en bok om homofil oppvekst. Boken fikk økt oppmerksomhet ettersom det ble klart at kronprinsesse Mette-Marit har skrevet forord til statsråd Anniken Huitfeldts (Ap) homobokprosjekt. Fysj, driver kongehuset valgkamp for AP? Det er ikke overraskende at hovedvekten av kritikken kommer fra slottets tidligere soussjef Carl Erik Grimstad.

Det er derimot svært synd at AP ikke har profilert denne satsningen på bedre oppvekstvilkår for homofile tydeligere i valgkampen.

Litt trist er det derfor å lese om "likestillings og diskrimineringsombudets" optimisme. "Bevisst valg 2009: Lanserer ”likestillingsvalgkamp”" hvor de forteller om hvordan de blant annet skal følge nøye med i politiske debatter for å hjelpe velgerne til å skape seg et realistisk bilde av hvordan partiene stiller seg i forhold til likestilling. Det er ikke overraskende at det ikke har dukket opp noen debattanmeldinger på sidene deres, men de disker opp med diverse intervjuer med partiene og det er jo bedre enn ingenting.

Et lite, men betydelig apropos er AUFs sommerleir der Venstres Abid Q Raja ble avslørt som sur gubbe da han klaget på at "brun-norske" "hadjavenninner" (les jenter med minoritetsbakgrunn) var vanskelige i debatten. Vi minner igjen på at du ikke er usynlig når du ytrer deg på twitter. På den samme sommerleiren fikk også minoritetsguttene oppmerksomhet da Huitfeldt bad dem ta stilling til likestilling. Burde ikke såkalt "norske" gutter også gjøre det?

Alt i alt ser det ut som om Arbeiderpartiet vinner med smal margin over Fremskrittspartiet når det gjelder å bringe likestilling på banen, og jeg tror det har mye med å gjøre at likestillingsministeren befinner seg i deres rekker.

Skjerpings norske partier!

Sjitt, nå må jeg ned og kjøpe barberhøvel... :P

6 comments:

viddal said...

Hei Martine Votvik,

Særlig personer som meg som har begrenset informasjon og kunnskap om hvordan slike kvinnetellekantting fungerer vinner ingenting av å bli frelst av en bloggpost på nettet. Det er besnærende tankemat og jeg kan godt sette pris på det av den grunn. Men ikke kom og be meg om å bli overbevist med en gang, det er det bare religiøse fanatikere som ber meg om ellers.

Martine Votvik said...

shit har likestilling noe med kvinner å gjøre!!?? Eller er kvinnerellekantting et nytt ord jeg ikke har bakgrunn for å forstå? Dette ble litt for mye for meg på en gang.

Guri said...

嘻嘻!
Her skreiv eg eigentleg ein kommentar til deg på kinesisk, men eg tok den bort igjen. Gjett om eg prokrastinerar før eksamenane mine på onsdag og torsdag då...

Martine Votvik said...

Vel viss kommentaren på kinesisk var fornuftig var det i alle fall ikke bortkastet. Dessuten er det jo litt som om du gjør hjemmelekse, eller?

Jeg er dårlig i dag og drømte nettopp at jeg tok bussen ned til oslo city og kjøpte meg sjokoladekake. Gjett om det var irriterende å oppdage rett etterpå at det bare var en drøm :( Det går jo heller ingen buss rett fra meg til oslo city :(

Guri said...

Nesten like irriterande som å ha tre eksamenar denne veka. To på onsdag og ein på torsdag. I august. Bah!

Men god betring:)

Martine Votvik said...

Ha ha

det høres jo helt vilt ut!

:) Lykke til :)