Monday, September 10, 2007

Frøkensport?

"Det er ikke noen frøkensport."

Kvelden til i dag deltok jeg på mitt livs første valgvake. At det var valgvaket til SV i Oslo sier kanskje litt om opplevelsen min, men stemningen var god og det ga i alle tilfeller mersmak på politikken.

Det gav mersmak, men også en pekepinn på hva som blir utfordringene i tiden som kommer. For jeg savner et parti med klarere feministisk profil, og et parti der lederen ikke tar i bruk tvetydig patriarkalsk retorikk for å fremme sitt politiske budskap. Jasså, så SVs politikk er ingen "frøkensport" du? Hva er det da, en mannete mannisk mannesport? Og vi jentene som skal være med vi må liksom huske på at vi ikke kan være frøkner her, og det er bare å brette opp armene og finne mannen i seg, for mannen og det manniske er tydeligvis det politikken vil kreve av oss.

Meh, takk skal du ha barske Kristin, der fikk du hår på brystet for min del...

I en tid der det virker som SV utmerker seg sterkest som et parti med klønete uttalelser burde vel de sentrale politikerne hatt en eller annen sensur på det de skal si høyt offentlig.

For det er jo ikke sånn at alle reagerer sånn som meg. Jeg er sikker på st det satt en del kvinner og jenter rundt om i salen (og landet, nå vet jeg ikke om dette kom med på tv, men nuvell) og ble stolte når de hørte henne. Stolte over å være hevet over den såkalte "frøkensporten" men uforstående til hvorfor de kjente et kvalmende lite stikk et sted i kroppen.

For vi kommer ikke unna at vi er jenter, og veien å gå er ikke å bestemme seg for at det finnes noen jenter som er mer frøkner enn andre. Vi kan ikke heve oss over kjønnet vårt med hjelp av den samme retorikken som har blitt brukt til å holde oss nede.

Nuvell... det var da en del frøkner i bygget som fikk meg til å være stolt og glad over at dette faktisk er en "frøkensport", at jeg er en frøken og at mesteparten av talerne også var det. Blant annet det friske pustet fra nord.

SU's leder Kirsti Bergstø var imponerende god på talerstolen. Hun maktet med klar og kontrollert stemme å få den politiske kampen videre til å bli noe folk gledet seg til i stedet for å gremmes over resultatene. Den stående applausen som fulgte tør jeg påstå var den lengste som ble holdt denne kvelden.

----

26/9 Leste nettop i Atlas hule at andre heller ikke var så imponerte over talen hennes, riktignokk på annet grunnlag men dog :)

4 comments:

Helene said...

Men, Martine, som hardnakka feminist som eg har forstått at du er - RØDT er jo partiet for deg!
Ikkje kamelslukingspartiet SV --. Dei havna endelig på rett side i kriminaliseringssaka i våres, men - hallo? SV lizzom?

Virrvarr said...

Ja, hjertelig velkommen til Rødt skal du være (c;

Ellers- det jeg synes er verst med uttalelsen om «frøkensport» er at sport eventuelle frøkner skulle drive med var en sport for pingler. Jentegreier er pinglegreier, guttegreier er tøffegreier :P

Føler mitt fabelaktige bekjentskap med master i idrettslære og spesialfelt i snowboard og kampsport skulle kommet og vist Kristin «frøkensport», jeg. Tror «frøkensport» er barskere enn det man driver med i SV ^-^

Martine Votvik said...

Nå skal jeg ikke komme med noen avsløringer rundt det jeg faktisk stemte...

:)

Martine Votvik said...

btw virrvarr, det var det som slo meg ogs�. Lurer p� om hun har infiltratorer fra bl�siden som skriver talene hennes?

N�ja, jeg skal n� ikke ta �ren fra henne...