Monday, December 9, 2013

Er Vista Analyse AS egnet til å vurdere Sexkjøpsloven?

Hva er det regjerning ønsker å oppnå med å gi oppdraget om å evaluere sexkjøpsloven til Vista Analyse AS?Nå har jeg gått og gledet meg litt i de siste månedene, helt siden vår nye blå blå regjering offentliggjorde at de skulle evaluere sexkjøpsloven. For evaluering er kjempebra og helt nødvendig for å se på hvilke andre tiltak som må på plass ved siden av loven.  Vi ble jo lovet mer støtte til prostituerte som ønsker seg ut, men vi så jo ikke så mye av det fra de forige som satt ved makta. Kanskje det nå endelig vil komme ny informasjon om hvordann de eksisterende tiltakene ikke er nok og at det må settes av mere penger og kanskje til og med etableres et nøytralt kompetansesenter på prostitusjon i Norge?

Siden begrunnelsene for innføringen av sexkjøpsloven i utgangspunktet var at prostitusjon var vold mot kvinner, så ville jeg trodd at det ville være naturlig å evaluere loven opp mot akkurat dette. Altså har det blitt mindre vold etter loven? Tall fra en rapport Pro Senteret offentliggjorde i fjor kan jo tyde på dette selv om de var raskt ute med å påstå at tallene egentlig ikke var mulig å sammenligne. Prostituerte rapporterer om mindre grov vold.

Men som Pro Senteret selv sier var ikke tallene helt enkle å måle opp mot hverandre, selv om de var veldig keene på å gjøre akkurat det så lenge de trodde at de kunne slippe unna med å påstå at volden hadde gått opp ved å vekte lugging og spytting like mye som slag og spark. Så jeg har gledet meg til å se resultatene fra en større undersøkelse fra et mer nøytralt hold.

Når jeg i dag leste i avisene at Regjeringen har bestemt seg for å gi oppdraget om evaluering til Vista Analyse AS ble jeg veldig overrasket siden jeg trodde det var Justis- og beredskapsdepartementet som hadde ansvaret for undersøkelsen. Det falt det meg derfor naturlig å se litt nærmere på hvem Vista Analyse AS er og hva de har drevet med før.

Hjerte mitt sank litt når jeg fant at selskapet om trent bare består av samfunnsøkonomer og at de fleste tidligere oppdragene deres har gått på kostnadsanalyser og bærekraftighet.

Jeg ble sittende å lure litt på hvorfor de fikk oppdraget, når det ligger så pass langt fra deres sterkeste kompetanse. Selv da de analyserte vold i nære relasjoner i 2012 var det i et kostnadsperspektiv.

Så jeg graver litt videre jeg og hva finner jeg. Jo jeg finner at en av medeierene i Vista Analyse, Tor Homleid, er politisk nestleder i Sandefjord Venstre og at Lederen i nominasjonskomiteen i Sandefjord Venstre Nicolai Heldal bruker en Vista Analyse emailadresse som kontaktinformasjon.

Venstre, som i dag understreker sitt brennende engasjement for å presse regjeringen til å oppheve loven.

Kan det hende at en av måtene de har forsøkt dette var ved å kreve at Vista Analyse skulle få oppdraget?

Det vet jeg  ingenting om, men det jeg vet er at Vista Analyse AS virker som et uegnet selskap til å evaluere Sexkjøpsloven alene. Vi trenger et bredt, uavhengig utvalg til dette og ikke et snevert fokusert konsulentselskap.

Uansett hva du føler om loven i seg selv kan du vel være enig det.

No comments: